Overstap van basisschool naar secundair onderwijs

FOTO: Peter Van Hove in zijn nieuw bureel aan de Kouterbaan nr. 20.

PERSBERICHT – 8/11/2022

Peter Van Hove, tot voor kort directeur van GO! basisschool Atheneum Denderleeuw, maakt de overstap naar het secundair onderwijs. Tina Van der Stock was 6 jaar directeur en gaat een andere professionele uitdaging aan. Van Hove heeft naar eigen zeggen ‘mooie plannen’ met zijn nieuwe school. Hij wil de lat hoog leggen voor alle leerlingen, zal samen met het schoolteam en de ouders nadenken over nieuwe studierichtingen en wil dat leerlingen van het Atheneum uitblinken in actief burgerschap. 

Peter Van Hove is vanaf 2011 directeur van de basisschool en heeft sinds vorig jaar een masterdiploma op zak wat hem de kans gaf om te kandideren voor deze functie. “Hoewel ik niet meteen op zoek was naar een andere job was de kans om binnen Denderleeuw een carrièreswitch te maken onweerstaanbaar voor mij”, vertelt Van Hove. “Ik heb de afgelopen jaren aangename professionele contacten uitgebouwd in Denderleeuw en het is fijn dat die niet verloren zullen gaan.” Door zijn jarenlang engagement in de basisschool kent Van Hove heel veel gezinnen in Denderleeuw. “Ik kreeg al veel reacties van ouders dat ze het jammer vinden dat ik de basisschool verlaat, maar ze kijken ernaar uit om me terug te zien in het secundair onderwijs.”

Van Hove wil eerst een goed beeld krijgen van de werking van de school. “Het is niet verstandig om direct grote veranderingen op te starten. Mijn voorganger heeft immers goed werk geleverd.” Op het niveau van het schoolteam wordt er volgens Van Hove al sterk ingezet op eigenaarschap en gedeeld leiderschap en is er veel aandacht voor professionalisering van leerkrachten. Daarnaast lopen er enkele interessante projecten voor de leerlingen in het kader van actief burgerschap. Van Hove wil de lat hoog leggen voor alle leerlingen. “Onze school biedt veel zorg aan leerlingen die dat hard nodig hebben en die keuze wil ik blijven maken, maar we zullen tegelijk ook uitblinken in het uitdagen van cognitief sterk functionerende leerlingen. Daar wil ik de komende jaren nog sterker op inzetten.”

“De afgelopen jaren heb ik geleerd hoe belangrijk het is om te communiceren over de onderwijskwaliteit die we bieden. We stellen ons vaak te bescheiden op wanneer we bijvoorbeeld een schitterend verslag krijgen van de onderwijsinspectie.” Bij zijn aantreden merkt Van Hove dat inwoners van Denderleeuw niet altijd weten wat het aanbod is in het Atheneum. “Wij zijn heel bewust een campus-school en dat betekent dat we voor onze meer dan 600 leerlingen uiteenlopende studierichtingen aanbieden die voorbereiden op de universiteit, op de hogeschool en op de arbeidsmarkt.”

De komende jaren wil ik samen met mijn schoolteam én met de ouders nadenken over nieuwe studierichtingen zodat we nog beter kunnen inspelen op de talenten van onze leerlingen en jongeren optimaal voorbereiden hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. Op die manier zullen we een belangrijke impact hebben op het leven van jonge mensen en komen we tegemoet aan onze belangrijke maatschappelijke opdracht.”

  •