GO! atheneum Denderleeuw een week op bezoek in Athénée Royal Bastogne

13 mrt

Persbericht – 13.3.2023

Een delegatie laatstejaars van GO! atheneum Denderleeuw was vorige week te gast in het Athénée Royal in Bastogne. Het initiatief kaderde in een uitwisselingsproject van beide scholen om elkaars onderwijs en cultuur beter te leren kennen. Voor de leerlingen uit Denderleeuw was het verrijkend om les te krijgen in het Frans. Ze maakten kennis met het strenge internaatleven, maar zowel voor leerlingen als leerkrachten was dit een onvergetelijke ervaring.

“Het idee leefde al een tijdje maar als gevolg van de coronaperiode werd het project noodgedwongen op de lange baan geschoven”, vertelt directeur Peter Van Hove. Vorige week vertrokken twee leerkrachten dan toch richting Bastogne, elk met hun minibusje met daarin telkens 6 leerlingen. “Het doel van dit project was om elkaars onderwijs, taal en cultuur beter te leren kennen, maar de leerlingen hebben ook nieuwe vrienden gemaakt en zijn dichter naar elkaar toegegroeid.”

“Ik heb de afgelopen week heel wat Frans geleerd’”, vertelt Kwinten. “Het helpt om veel Frans te praten en ik heb ook een aantal nieuwe vrienden gemaakt.” “Aanvankelijk vond ik het lastig maar ik merkte dat de leerlingen van Bastogne het nog veel moeilijker hadden met het Nederlands”, vertelt Roos. De leerlingen bezochten ook de stad Luxemburg. Daarvoor konden ze gebruik maken van gratis openbaar vervoer. “Het interesseert me wel om in Luxemburg te leven en te werken”, vertelt Nour. “Het lijkt me heel anders maar ik ben er wel nieuwsgierig naar.”

Op woensdagnamiddag stond er een bezoek aan het War Museum op het programma. “Het was een prachtig museum. Sommige musea zijn nogal saai maar dat kan niet gezegd worden van het museum in Bastogne”, weet Jade. “Sommige foto’s en installaties hebben een diepe indruk op mij nagelaten. Dit was een perfecte geschiedenisles.”

Walid vond het leven in een internaat behoorlijk streng. “We moesten om 10 uur naar bed en om half 11 gingen de lichten uit.” “De leerlingen hadden vooraf eerder een jeugdherberg dan een internaat in gedachten”, merkt Annick Delvaye (leerkracht Frans) op. “Nu kennen ze in ieder geval het verschil.” Ook voor de leerkrachten was dit een unieke ervaring. “Ik kijk ernaar uit om volgend jaar opnieuw naar Bastogne af te zakken. De leerlingen waren ons ontzettend dankbaar en voor hen doen we dit uiteindelijk.”

“Dankzij de begeleiders en de directeur zal ik deze week nooit vergeten”, besluit Walid. “Ik vind dat we veel geluk hebben dat we in Denderleeuw op school zitten”, vindt Rigo. “Ik apprecieer onze school nog meer dan vroeger, vooral het feit dat we zo’n open en respectvolle relatie hebben met onze leerkrachten. Dat is zeker uniek.” Nour hoopt zijn nieuwe vrienden uit Bastogne snel nog eens terug te zien. “Het is leuk om de foto’s en video’s van de afgelopen week te bekijken. Het zijn fantastische herinneringen.” Het wordt uitkijken naar de reacties van de leerlingen uit Bastogne wanneer ze naar Denderleeuw afreizen.

Voor meer informatie over GO! atheneum Denderleeuw kan u terecht op hun website www.atheneumdenderleeuw.be

  •