GO! atheneum Denderleeuw wordt ‘Anne Frank Atheneum’ (vanaf 1.9.2024)

18 jun

FOTO v.l.n.r.: Manu Keppens, Andreas Vanhee, Fadi Hanini, Souleyman Elgouille, Killian Mulaj en Arthur De Ridder (net voor hun mondeling examen geschiedenis); enkele van de allerlaatste laatstejaars die eind deze maand zullen afstuderen aan GO! atheneum Denderleeuw. Vanaf volgend schooljaar studeren onze leerlingen af aan GO! atheneum Anne Frank.

Persbericht – 15/6/2024

Vanaf 1 september 2024 krijgt het atheneum van Denderleeuw de naam ‘Anne Frank Atheneum’. Dat maakte de school vorige woensdag, op de verjaardag van Anne Frank (12 juni), intern bekend. Anne werd wereldberoemd door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zat met haar familie ondergedoken om te ontkomen aan Hitler en zijn nazi-partij. “Annes verhaal is een blijvende getuigenis van verzet tegen onverdraagzaamheid. Maar het is ook een voorbeeld van persoonlijke veerkracht en de hoop die jonge mensen kunnen hebben”, vindt directeur Peter Van Hove. 

“De voorbereidingen voor onze naamsverandering zijn al een tijdje aan de gang”, vertelt directeur Peter Van Hove. “We onderhielden de afgelopen jaren heel goede contacten met het Anne Frank Huis in Amsterdam en het idee om de naam Anne Frank aan onze school te verbinden, kon in Nederland op veel enthousiasme rekenen.” De naamsverandering is bovendien geen echte verrassing. Het atheneum in Denderleeuw zal eind deze maand voor de zesde keer de Anne Frankprijs uitreiken aan één van de laatstejaars en benadrukt daarmee dat ze veel belang hecht aan burgerschap. “We zijn de eerste Anne Frankschool in België.”

“Door onze school te vernoemen naar Anne Frank willen we het belang onderstrepen van herinneringseducatie”, verduidelijkt Van Hove. “Dit kan leiden tot een grotere bewustwording en betrokkenheid bij hedendaagse kwesties i.v.m. mensenrechten en discriminatie.” Annes verhaal is een krachtige herinnering aan de gevolgen van vooroordelen, discriminatie en uitsluiting, ook vandaag nog. Ze was zelf nog maar een tiener toen ze haar dagboek schreef. “Haar moed, wijsheid en inzicht op zo’n jonge leeftijd kunnen dienen als inspiratie voor onze leerlingen. Het benadrukt het potentieel van jonge mensen om een impact te hebben, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden”, aldus haar vader Otto Frank in 1977.

Naar aanleiding van de naamsverandering schreef de school ook een nieuwe missietekst met bijhorende kernbegrippen ‘Verbind’, ‘Leer’ en ‘Floreer’. “Geïnspireerd door Annes nieuwsgierigheid en honger naar kennis, willen we onze leerlingen stimuleren om hun wereld te verkennen, kritische denkvaardigheden te ontwikkelen en hun academische, professionele en persoonlijke doelen na te streven”, zegt Van Hove. “Bovendien benadrukken we onze toewijding aan belangrijke GO!-waarden zoals respect, gelijkwaardigheid en engagement. We zullen onze leerlingen inspireren om niet alleen kennis na te streven, maar ook om verantwoordelijke en betrokken burgers te worden die een positieve impact hebben op de samenleving.”

Het verhaal van Anne Frank is universeel en geniet wereldwijde erkenning. Met de naamsverandering maakt het atheneum van Denderleeuw meteen ook deel uit van een netwerk van Anne Frankscholen over de hele wereld. “We kijken ernaar uit om internationale ontmoetingen te organiseren voor onze leerlingen en personeelsleden”, besluit Van Hove.

Voor meer informatie over het Anne Frank Atheneum te Denderleeuw, kan u terecht op hun website www.annefrank-atheneum.be. U kan de school contacteren via welkom@annefrank-atheneum.be of telefonisch op het nummer 053 64 59 50.

Naar aanleiding van dit persbericht verscheen er een artikel in Het Laatste Nieuws en het Nieuwsblad.

  •