In Flanders fields…

23 okt

Op dinsdag 17 oktober 2023 vertrokken de leerlingen van 6 ASO en TSO in het kader van de lessen geschiedenis, Nederlands en moderne talen al vroeg naar Ieper. Het thema van de uitstap was de Eerste Wereldoorlog en de verwerking ervan. In de voormiddag bezochten de leerlingen het In Flanders Fields museum.

In de namiddag werd halt gehouden bij de bekendste oorlogssites van Ieper: Essex Farm Cemetery waar John McCrae in mei 1915 het wereldberoemde gedicht ‘In Flanders fields’ schreef, de Engelse begraafplaats Tyne Cot, de Duitse begraafplaats in Langemark en een Franse begraafplaats. Daarna stonden de loopgraven van Hill 62 en het landschap van Hill 60 op het programma. Al deze monumenten werden gegidst door de leerlingen.

De dag werd afgesloten met de Last Post onder de Menenpoort. Een beklijvend moment ter nagedachtenis van de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ietwat vermoeid en toch onder de indruk kwamen de leerlingen ’s avonds laat terug aan in Denderleeuw. Een aantal woorden bleven wel nazinderen: “Nooit meer oorlog!”

  •