“Te vroeg om te kiezen in het eerste jaar.”

12 apr

Persbericht – 31/3/2024

Vanaf volgend schooljaar hoeven leerlingen van GO! atheneum Denderleeuw uitdrukkelijk geen studiekeuze meer te maken in het eerste jaar secundair onderwijs. Via modules maken ze kennis met alle mogelijke studierichtingen en op basis daarvan maken ze een keuze voor een basisoptie in het tweede jaar. Tijdens de informatieavond leken veel ouders en zesdeklassers heel enthousiast over deze nieuwe aanpak van de school.

Vanaf volgend schooljaar laten we onze eerstejaars via modules van telkens enkele weken proeven van basisopties die ze in onze school en zelfs in andere scholen kunnen kiezen in het tweede jaar. “Het is belangrijk dat jongeren in een studierichting terechtkomen die aansluit bij hun interesses en talenten”, vindt directeur Peter Van Hove. “Op die manier benutten we maximaal hun potentieel en zorgen we ervoor dat ze graag naar school gaan.”

“We zullen onze eerstejaars o.a. enkele weken laten proeven van Latijn en van het domein sport, maar ze worden ook ondergedompeld in heel wat andere domeinen”, vertelt graadcoördinator Annick De Wael. “Op die manier maken we het hen gemakkelijker om te kiezen en kunnen we als schoolteam een beter advies geven i.v.m. hun studiekeuze vanaf het tweede jaar. Een weloverwogen keuze maakt kans op studiesucces alleen maar groter.” Uit onderzoek blijkt immers dat heel wat leerlingen het gevoel hebben dat ze in de foute studierichting zijn beland en daardoor slechte cijfers behalen.

Naast de eerder traditionele richtingen binnen de finaliteit doorstroom (vroeger ASO) richt de school zich in dubbele finaliteit (vroeger TSO) en finaliteit arbeidsmarkt (vroeger BSO) vooral naar de interessegebieden zorg, economie en sport. “Maar wanneer we zouden merken dat leerlingen andere interesses hebben, zullen we voor hen snuffelstages organiseren in andere scholen”, besluit Van Hove. “Een sterke onderwijsloopbaanbegeleiding is immers cruciaal voor later studiesucces.”

Voor meer informatie over de aanpak van de school, kan u terecht op hun website www.atheneumdenderleeuw.be. Wie graag een rondleiding wil, kan contact opnemen via info@kadenderleeuw.be of telefonisch op het nummer 053 64 59 50.

Naar aanleiding van dit persbericht verschenen er karntenartikels in Het Laatste Nieuws en in Het Nieuwsblad.

Bekijk de folder van onze eerste graad via deze link.

  •